ALTEN i DataTjejs Podcast om Embedded - ALTEN Sweden

ALTENs Ebba med i DataTjejs Podcast om Embedded Systems och kvinnorollen i branschen

DataTjej Podcast om Embedded Systems, ALTENs Ebba Lindgren

ALTENs Ebba Lindgren medverkar i senaste avsnittet av DataTjejs podcast om Embedded Systems och hur det är att vara kvinna i en mansdominerad bransch. Vi blev nyfikna och tog ett snack med Ebba för att höra lite mer om vad avsnittet bjuder på.

 

Först och främst – hur kom du till att bli inbjuden att medverka?

— Jag träffade Gabriella, som håller i podden, på Women in Techs konferens tidigare i år. Jag har inte varit medlem i DataTjej tidigare, men har varit aktiv i Pepp under pluggtiden och känner till deras viktiga arbete. Vi började snacka och hon nämnde att hon ville spela in ett avsnitt om Embedded. Svårare än så var det inte, egentligen.

 

Ebba är idag på uppdrag hos Tobii som utvecklare och Scrum Master, där hon jobbar med Virtual Reality, mer specifikt med Eye-Tracking-teknik. Arbetet är jämnt fördelat mellan att själv utveckla och leda teamet. Det ger en givande balans: Att kunna hänga med i de tekniska detaljdiskussionerna är viktigt för att kunna effektivisera arbetet.

 

”Om vi blir fler kvinnor så kan vi utveckla bättre produkter för alla i slutändan.”

 

Utan att spoila för mycket – kan man få en liten teaser om vad ni pratar om i avsnittet?

— Oj, vi hann gå igenom mycket nyttigt! Hur dagarna ser ut, vad man kan göra framöver, vad vi pluggat för att komma hit. Jag tog exempelvis en lite annorlunda väg till dit jag är idag: Jag kommer från hårdvaruutveckling då jag pluggade Maskinteknik först. Sedan kände jag inför min master att jag ville kunna gå åt båda hållen, vilket ledde in mig till flyg- och rymdteknik och ett första jobb som utvecklare inom signalbehandling. Jag gillar att vara lite mitt emellan hård- och mjukvara, att kunna klämma och känna på de bitar vi är beroende av och att samtidigt få programmera.

— Sedan är det såklart en stor portion problematiserande och diskuterande kring hur det är att vara tjej i en mansdominerad bransch. Jag är glad att jag kunde vara med, för jag vill bidra mer eftersom jag ser problemen som behövs lyftas. Det är bra att synliggöra de kvinnor som redan är i branschen, men det är minst lika viktigt att inspirera de som inte är här idag.

 

Så hur är det att jobba i en mansdominerad bransch?

— Det är utmanande att känna att man behöver övertyga och kämpa för att förtjäna respekt. Det blir nästan lite så att man känner att man får ”representera hela könet” i många situationer, vilket kan ge lite ”Imposter Syndrome”-känslor. Det var också väldigt intressant att jämföra min erfarenhet med Åsas, som jobbat i mer än 20 år i branschen. Att få ta del av hennes tankar om vad som förändrats och vad som kanske inte rört sig framåt lika tydligt var väldigt givande.

 

Avsnittet går att hitta på Spotify, i Podcaster-appen och Google Podcast.

 

Om att våga sträva framåt utanför trygghetszonen

Vad finns det för fördelar att vara engagerad i ett nätverk som det DataTjej erbjuder?

— Det är skönt att få ett kvitto på att det finns andra med samma dilemman som en själv. Många problem återkommer för människor i minoritet, i branscher som är skapade för någon annan. Den gemenskapen är så skön, att det ändå finns någon som går igenom samma saker och att vi kan dela erfarenheter. Det motiverar åtminstone mig jättemycket!

 

”Jag är jättestolt över att vara på ALTEN, och specifikt över att vara kvinna på ALTEN. Vår grupp fungerar jättebra, det byts idéer och man får lära sig av de som jobbar med annat än en själv. Det är så en bra gemenskap ska fungera!

 

Vad är din största drivkraft?

— Jag älskar att lösa problem! Det tror jag alla ingenjörer har gemensamt. Specifikt tycker jag det är intressant att jobba med hur vi kan lösa problem tillsammans. Vi måste utnyttja våra olikheter, vi löser problem så mycket bättre i heterogena grupper. Tidigare när jag jobbade inom försvarsindustrin kände jag att det var lätt att vi blev insnöade och fastnade i invanda mönster, lite ”såhär har vi alltid gjort”. Idag är vi fem olika nationaliteter i en grupp om elva. Infallsvinklarna blir fler, vilket gör oss till mycket bättre problemlösare.

— Det handlar om användarperspektivet: Saker utvecklas för de som skapar produkterna, så synvinkeln och representation är jätteviktigt. Det är därför vi behöver bli fler tjejer inom yrket. Om vi blir fler kvinnor så kan vi utveckla bättre produkter för alla i slutändan.

 

En givande del av konsultlivet är möjligheterna till ny kunskap. Det är en av de viktigaste aspekterna i rollen som konsult, men det nya kan också te sig skrämmande – dock inte för Ebba. Hon drar sig inte för att söka sig bort från trygga rutiner till förmån för att lära sig nytt.

— Trygghet är inte där vi växer. Jag gör hellre sju olika saker under ett år än att göra samma sak i sju år. Sedan kan det finnas en balans, jag hade exempelvis inför min nuvarande roll redan jobbat som utvecklare och Scrum Master, men inte inom just det området. En fot i tryggheten och en fot i det utmanande passar bäst för mig.

— Jag är jättestolt över att vara på ALTEN, och specifikt över att vara kvinna på ALTEN. Vår grupp fungerar jättebra, det byts idéer och man får lära sig av de som jobbar med annat än en själv. Det är så en bra gemenskap ska fungera!

 

Om DataTjej

DataTjej är en ideell förening som arbetar för att uppmuntra individer som identifierar sig som kvinnor eller ickebinära att välja en inriktning inom Data och IT.