ALTEN-medarbetare Red Dot Award-vinnare - ALTEN Sweden

ALTEN-medarbetare Red Dot Award-vinnare

ALTENs Peter von Zweigbergk, Senior Industrial Designer & Design Manager, kan numer titulera sig Red Dot Award-vinnare tillsammans med teamet för Elekta Esprit.


Måndagen den 19 juni hölls prisceremonin för Red Dot Award: Product Design 2023 i Essen, Tyskland. Tillsammans med delar av sitt team reste ALTENs Peter von Zweigbergk dit för att ta emot priset i kategorin ”Produktdesign” för strålkirurgisystemet ”Elekta Esprit”. Det är ett Gamma Knife® stereotaktiskt strålkirurgisystem (SRS) som används inom cancervården. Produkten används till flera olika behandlingar av hjärnan och behandlar tumörer och vaskulära anomalier med hög precision.

— Det känns såklart fantastiskt kul att få ett internationellt erkännande och pris för allt det jobb som man har lagt ner på projektet! Speciellt när det handlar om Red Dot Design Award som många känner till, säger Peter.

Foto: Elekta.

Livet som designer på en neuroavdelning

Peter jobbar som Senior Industrial Designer i ett uppdrag på Elektas Neuro-avdelning, med fokus på att leverera designlösningar i alla delar av produktutvecklingsprocessen. Han har varit involverad i projektet sedan dag ett: Det började redan 2019, när han började undersöka vad som skulle krävas för att sjösätta projektet. Tillsammans med teamet arbetade Peter för att hitta rätt balans mellan produktens omfattning och upplevda värde och vad som skulle krävas för att göra produkten till en framgång.

— Den största utmaningen har varit att en stor del av projektet genomfördes under pandemin. Det är alltid en utmaning att diskutera detaljer kring fysiska produkter med leverantörer om man inte kan vara på plats. Å andra sidan har det varit väldigt spännande att arbeta med Elektas team som har varit väldigt engagerade och delaktiga. Alla har drivit på för att få ut det där lilla extra. Utan det engagemanget skulle vi inte ha uppnått samma resultat!

”Det var ett mycket nära samarbete med oss i Elekta-teamet,
både från Jönköping och med flera besök på plats.”

Peters uppdrag innefattar mer än att enbart arbeta med prisbelönta produkter. Elekta Neuro har produkter som är väldigt olika i både storlek och karaktär, vilket gör att jobbet med att skapa dem är både varierande och motiverande. Så är det ofta när man, som Peter, är involverad i alla faser av ett projekt.

— Mitt jobb varierar från designstrategi till implementering av detaljer hos leverantörer. Det innebär att jag använder många olika kompetenser och verktyg: Det är allt från mjukvara där jag skapar digitala handskisser, illustrationer, 3D CAD till fysiska mock-ups i papper, 3D-printade prototyper och liknande. Vi gör också en hel del frästa prototyper eftersom vi i många fall arbetar med extrem precision och långa toleranskedjor.

Samarbete med ALTEN

Under arbetet med produkten blev ALTENs in-house team i Jönköping involverade. De arbetade med en plastkonstruktion för en del till sängen på på Elekta Esprit.

— Det var ett roligt och givande samarbete för alla inblandade, med många prototyper och tester som utfördes på plats hos Elekta i Stockholm för att skapa en hållbar gångjärnslösning för locken på brickan. Det var ett mycket nära samarbete med oss i Elekta-teamet, både från Jönköping och med flera besök på plats, säger Peter.

Willy Olofsson, baserad i Jönköping och som från ALTENs in-house team var delaktig i projektet, kan bara hålla med Peter om ett framgångsrikt samarbete.

— Avståndet till trots fungerade samarbetet klockrent. Mina erfarenheter från koncept- och produktutveckling hjälpte till att leverera flera mekaniska lösningar till alla delar i brickan och till Elekta Esprit-teamet. Sammantaget var det väldigt givande och roligt att få arbeta så nära en erfaren industridesigner som Peter, men också att få vara med och vara delaktig i en så fantastisk produkt.

Om utmärkelsen

Red Dot Design Award är en av världens största designtävlingar och har etablerat sig internationellt som en av de mest eftertraktade kvalitetsstämplarna för god design. Red Dot Design Award är uppdelad i tre discipliner: Produktdesign, varumärkes- och kommunikationsdesign samt designkoncept. Tävlingar för var och en av dessa discipliner hålls en gång per år.

Juryns motivering:

Modern and minimalist in appearance, the design generates a calming atmosphere that subtly pushes the technical aspect of the device into the background.


 

Letar du efter nya, spännande möjligheter?

Här hittar du våra lediga uppdrag!