Intervju med Quentin Rauturier, maskiningenjör och elitidrottare - ALTEN Sweden

Intervju med Quentin Rauturier, maskiningenjör och elitidrottare

,

Lär känna Quentin, maskiningenjör på ALTEN i Örebro. Läs mer om hans tankar om hur det är att balansera en professionell ingenjörskarriär med en elitsatsning inom orientering och vad några av de största utmaningarna inom hans område är.

 

Vad jobbar du med idag?

— Jag är maskiningenjör med inriktning på industriell design och beräkningar och arbetar för närvarande på SAAB Dynamics som kvalitetstekniker för produktion. Det är mitt första uppdrag på ALTEN och jag har varit här sedan januari 2022.

 

Vad lockade dig till ALTEN och vad fick dig att börja arbeta med teknik?

— Jag tror att konsultyrket är en fantastisk möjlighet till variation och erfarenhet. ALTEN verkade vara ett bra företag som passade väldigt bra för mig personligen. Det kändes också av bra på något sätt att det är ett franskt företag, eftersom jag ursprungligen kommer från Paris och jag gillar den internationella räckvidd som ALTEN har.

— Jag har alltid haft en passion för att bygga saker och började som så många andra med lego som liten. När jag började plugga tyckte jag att de kurser som handlade om tekniska ritningar, 3D-modellering och mekanik var intressanta, så jag valde det området.

 

Vad är roligast med att arbeta som konsult?

— Jag uppskattar verkligen kontakten med min närmaste chef och de råd han ger. Det är också väldigt fint att få ynnesten att ha ett gäng ”extra” kollegor som arbetar på olika företag och områden, vilket jag tror skapar ett bredare kontaktnät.

 

”Det är såklart viktigt att ha en träningsplan för den kommande veckan för att veta vad man ska göra, men det är minst lika viktigt att veta när man borde justera den planen och vara öppen för att göra det när tillfället kräver det.”

 

Att kombinera elitorientering och maskinteknik

Utöver sin ALTEN-karriär ägnar sig Quentin åt orientering vid sidan om. Eller, att uttrycka det som ”orientering vid sidan om” är en underdrift med tanke på att han är idrottsman på heltid. Han har varit intresserad av orientering så länge han kan minnas: Efter sitt första europeiska ungdomsmästerskap i kategorin ”under 16 år” som 15-åring fanns det ingen återvändo. Det var hans första, men definitivt inte sista, smak på livet som elitidrottare.

Den 14e och 15e maj deltog Quentin i de svenska mästerskapen i sprint och knock-out. Helgen innan det sprang han ”Tiomila”, den näst största orienteringsstafetten i världen, med sitt lag OK Ravinen. Det är ett nattlopp med 10 deltagare per lag som startar kl. 21.30 och avslutas runt 7.30. Quentin och hans lag slutade tvåa.

— Det är klubbens bästa resultat i Tiomila sedan 1981, så även om vi inte vann så var vi väldigt nöjda!

 

Något förenklat kan man säga att orienteringssäsongen är uppdelad i två delar: Den första är mellan mars och juni, den andra från slutet av augusti till mitten av oktober. För att ge ett exempel på hur Quentins schema ser ut mitt under säsongen har han i genomsnitt ungefär två tävlingar i veckan, exklusive träningspass. Under säsongen har han i genomsnitt sex till åtta träningspass per vecka, cirka sju till tio timmar per vecka. Det är den minst intensiva perioden. Det är mellan säsongerna, under vintern, det är träningsperiod. Då strävar Quentin efter att träna åtta till tio gånger i veckan, vilket vanligtvis motsvarar elva till femton timmar per vecka.

 

Hur fungerar balansen mellan dina två karriärer?

— Det är inte alltid helt lätt. Jag kan bli väldigt trött efter ett hårt träningspass eller en helgtävling och då är det svårt att vara så effektiv som man vill. Det kan också vara tvärtom, att jag behöver få rätt mängd återhämtning och lägga mindre tid på träningspass ibland. Även om det definitivt är en utmaning är det möjligt med rätt planering och flexibilitet. Jag har balanserat det hela mitt liv, så jag är ganska van vid det.

 

Vad tycker du bäst om med orientering?

— Att det aldrig är samma sak, variationen helt enkelt. Det finns alltid nya vägar, nya banor, nya omgivningar. Det betyder att det finns ett nytt pussel, om du så vill, att lösa varje gång. Jag gillar den lilla delen av osäkerhet, man måste hela tiden ifrågasätta sig själv men på ett bra sätt. Det är en ödmjuk sport.

— Och så älskar jag förstås att vara nära naturen. Att bara springa och låta intuitionen styra. Känslan av att ha total kontroll över vart jag är på väg och känna mig stark är svårslagen, att springa där de flesta människor inte ens skulle vilja gå. Det är en speciell känsla.

 

Framtida utmaningar att hålla utkik efter

Vilka är de största utmaningarna inom ditt område?

— En stor utmaning inom teknikområdet i allmänhet är att bibehålla den tillväxt som har skett under de senaste 40–50 åren, samtidigt som man minskar påverkan på klimatet. Våra nuvarande tekniska lösningar måste anpassas för att bli mer miljövänliga.

 

Vilka områden tycker du är mest intressanta?

— Jag tycker att de tidiga faserna av produktutveckling är spännande. Från tidiga koncept och beräkningar till detaljkonstruktion och tekniska ritningar. Jag tycker särskilt om prototyptillverkningsprocessen. Det är spännande att designa något nytt och sedan bygga det för första gången för att försöka förbättra designen så mycket som möjligt.

 

”Jag uppskattar verkligen kontakten med min närmaste chef och de råd han ger. Det är också väldigt fint att få ynnesten att ha ett gäng ’extra’ kollegor som arbetar på olika företag och områden.”

 

Vad har du för tips till alla som vill balansera en yrkeskarriär med en elitsatsning?

— Försök ha ett flexibelt tänkesätt. Det är såklart viktigt att ha en träningsplan för den kommande veckan för att veta vad man ska göra, men det är minst lika viktigt att veta när man borde justera den planen och vara öppen för att göra det när tillfället kräver det.

— Jag tror också att regelbundenhet är det viktigaste i träningen. Så ta det lugnt, fortsätt i din egen takt så kommer du att bli bättre.

 

Får du tid till något annat än bara jobb och orientering?

— Jag är väldigt intresserad av träarbete. Jag gillar att bygga allt från barnleksaker till större möbler som sängar och bord. Det är avkopplande och lugnande. Ett plus är att det inte är några mil direkt mellan det och min utbildning i mekanisk konstruktion, så kanske att jag blir bättre på det medan jag håller på med min hobby!

 


 

Är du nyfiken på att gå med i ett av ALTENs ingenjörsteam?

Klicka här för att se våra aktuella lediga jobb!