Joakim, kvalitetsingenjör: "Jag vill ge tillbaka" - ALTEN Sweden

Joakim Nilsson, kvalitetsingenjör: ”För mig handlar det om att ge något tillbaka”

Joakim, kvalitetsingenjör på ALTEN, har presenterat sina lärdomar för sina kollegor på SAAB.
,

Joakim Nilsson, kvalitetsingenjör på ALTEN, fick presentera sina lärdomar inför 3000 kollegor på SAAB Dynamics Days 2023. De senaste åren i uppdraget har lärt honom ett och annat om vikten av att arbeta tvärfunktionellt – och varför det är en av hans främsta drivkrafter att ge tillbaka till dem runt honom.

 

Joakim Nilsson arbetar som Senior Quality Engineer på SAAB Dynamics i Karlskoga. Att arbeta med leverantörskvalitet inom försvarsindustrin innebär att arbeta nära sina leverantörer för att förbättra deras metoder och se till att kvaliteten upprätthålls genom hela leveranskedjan, men det innebär också att arbeta med hållbar utveckling ur ett inköpsperspektiv. Under sin tid på SAAB har Joakim lett och utvecklat inköpsavdelningen. Mer specifikt uttryckt har han och hans team sedan 2021 arbetat i ett projekt för att implementera ett nytt verktyg för att anpassa sig till mer hållbara och digitala arbetssätt. Det har inneburit långa arbetsdagar och ihärdigt arbete — vilket har gett resultat: Den 2 februari höll han en presentation för 3 000 av sina kollegor om hur det nya verktyget för inköp har förbättrat organisationen, både när det gäller kvalitet och hållbarhet.

— Vi presenterade hur vi har löst alla säkerhetsaspekter med ett hållbart tankesätt. Många avdelningar har varit involverade under projektets gång och det har varit många givande utbyten. Det är utmanande och lärorikt att arbeta med den här typen av kvalitetsarbete, med beslutsfattande och sekretess på en så hög nivå.

 

”För mig är det en av de viktigaste styrkorna hos ALTEN, att ha både en IT-sida och en ingenjörssida som kan lära av varandra, inom olika sektorer och områden. Den viktigaste pelaren är att vilja utvecklas.

 

Lärdomar, motivation och slutsatser

När Joakim ser tillbaka på projektet drar han slutsatsen att den största behållningen inte nödvändigtvis är relaterad till själva arbetet, utan till den mentala delen av att våga prova nya saker. Även om det var en komplex uppgift var det snarare det första steget, det att våga ge sig ut i det för honom okända, som var det mest utmanande.

— Programvara är inte mitt område, så att arbeta mycket med säkerhetsprotokoll i programvaruform har varit utanför min bekvämlighetszon. Jag har varit tvungen att verkligen sätta mig in för att veta vilka frågor jag ska ställa för att få de bästa möjliga svaren i varje situation. Det är en sak jag hoppas att de som lyssnar ska ta med sig från presentationen — var öppen och våga ta det första steget!

 

Och vad fick du ut av dagen?

— Jag träffade kollegor med liknande intressen och delade med mig av det jag vet så att andra kan utvecklas vidare. En stor del av min ambition är att fortsätta lära, så att jag parallellt kan hjälpa andra att lära sig.

 

Varför är det viktigt för dig?

— Det är en ära för mig att inte bara få representera mitt team på SAAB, utan även ALTEN. Det var en självklarhet för mig att presentera och visa alla vad vi har åstadkommit. Visst, jag har mycket att göra just nu, men om jag kan hjälpa människorna omkring mig att växa är det värt det. För mig handlar det om att ge något tillbaka: Man måste tänka på hela gruppen, inte bara på sig själv.

— Det är också därför jag ser fram emot våra månatliga möten och sammankomster på kontoret i Örebro. Att träffa mina ALTEN-kollegor inom andra områden än mitt eget är minst lika givande och viktigt för min utveckling.

 

”Det är en sak jag hoppas att de som lyssnar ska ta med sig från presentationen — var öppen och våga ta det första steget!

 

Kompetensöverskridande arbete – ett framgångsrecept?

Som kvalitetsingenjör är du inte sällan van vid att samarbeta, då det mesta görs tvärfunktionellt. I Joakims fall har det handlat om att arbeta helhetsmässigt med säkerhetsteamet, att gräva djupare med programvaruutvecklarna och att få grepp om det finstilta med det juridiska teamet, för att nämna några exempel. Slutmålet är att förstå något ur ett bredare perspektiv, samtidigt som man zoomar in och svarar på specifika frågor för att kunna lösa specifika utmaningar.

— Om du arbetar som exempelvis konstruktör gör du vanligtvis bara en del av ett projekt. Det kan vara svårt att se hela bilden. Jag har lärt mig vikten av att starta processen tidigt och involvera alla parter, så att alla bättre förstår samarbetets karaktär och hur deras insats kan förbättras genom att ställa frågor till oss, i stället för att det alltid är tvärtom. Det handlar egentligen ”bara” om att arbeta tillsammans och ställa frågor, vilket naturligtvis är lättare sagt än gjort.

 

Så möjligheterna för att lära behöver inte begränsas till ens eget område. Det kan också finnas möjligheter att lära sig från platser och av människor där man vanligtvis inte söker inspiration och kunskap.

— Jag har till exempel sett att min typ av roll har mycket att lära av en traditionell Scrum Master när det gäller att arbeta med agila metoder och hur de hanterar sina projekt.

— För mig är det en av de viktigaste styrkorna hos ALTEN, att ha både en IT-sida och en ingenjörssida som kan lära av varandra. Jag tycker att vi gör ett bra jobb på Örebrokontoret när det gäller att lära oss av varandra inom olika sektorer och områden. Den viktigaste pelaren är att vilja utvecklas.

 


 

Nyfiken på att ansluta till något av våra tio kontor runtom i Sverige?

Här hittar du våra lediga uppdrag!