Designingenjör med smak för fart - ALTEN Sweden

Designingenjör med smak för fart

Lär känna Marcus Ekman, designingenjör och projektledare på Saab tillika hårdtränande triathlet. Ta del av hans tankar och tips kring vad som är viktigt inom hans område och hur en Ironman triggade en passion för cykling.

 

För Marcus stod det tidigt klart vad han tyckte om: Han har sedan en ung ålder gillat teknik och varit intresserad av skapande. Han hjälpte alltid till hemma och var lite av problemlösaren i familjen, buren av sin nyfikenhet och intresse för utveckling.

— Jag var alltid med och förde resonemang hur vi skulle lösa situationer på bästa sätt, typ att få upp en ATV på släpvagn med gaslås och använda vikten på den uppsågade stocken till sin fördel. Så jag kände tidigt att ingenjörsutbildningen var det enda intressanta.

 

Idag är hans inriktning mot projektledning inom mekanikutvecklingsprojekt, med nuvarande uppdrag på Saab Aeronautics som produktionsplanerare. Målet är att skapa en optimerad och välfungerande leveransfabrik för verksamheten inom detaljtillverkningen, tillsammans med produktionsledarna och angränsande sektioner. Det innebär mycket dialog och samspel mellan olika gränssnitt för att nå bästa väg framåt.

 

”Det viktigaste för mig är gruppen: En bra grupp med bra sammanhållning kan göra väldigt mycket både i problemlösning och hur roligt jag som person har på jobbet.”

 

Vad uppskattar du mest med ditt uppdrag?

— Det roligaste är kontaktytan och samspelet mellan olika discipliner för att arbeta mot en optimerad verkstad. Det krävs ofta ett helikopterperspektiv utan att tappa djupdykningen i specifika tillverkningsstationer och att vi arbetar proaktivt.

 

G som i gruppen

Marcus första kontakt med ALTEN skedde under studietiden i Luleå, och det som började med ett examensarbete på Saab i Linköping slutade med en anställning på ALTENs Linköpingskontor. Eller, slutade och slutade. Det kanske snarare bör beskrivas som en övergång, från studietid och tentaplugg till konsultuppdrag och arbetsliv – och på den vägen är det. Sedan sin start under sommaren 2017 har han fått många möjligheter att prova på flera olika roller och arbetsuppgifter.

— Jag började mitt första uppdrag som konstruktör och fick tidigt utökat ansvar med integrationsarbete mellan olika gränssnitt. Arbetet ledde vidare till uppdragsledare och nu är jag projektledare också.

— Det formar en otroligt bra grund att jobba som konsult, att få möjligheten att ta sig an olika spännande uppdrag och ta in kunskap och erfarenheter på vägen. Det finns stora möjligheter inom ALTEN och det känns fritt. Jag själv känner att jag styr min väg framåt i den riktning jag själv vill gå.

 

”Att ha ALTEN i ryggen känns bra, de har alltid haft en tro på mig.

 

Vad är viktigast på en arbetsplats för dig?

— Det viktigaste för mig är gruppen: En bra grupp med bra sammanhållning kan göra väldigt mycket både i problemlösning och hur roligt jag som person har på jobbet.

 

Med gruppen kommer gemenskap. Och medan det är viktigt att ha kul tillsammans, är det minst lika viktigt att också känna sig stöttad och uppmärksammad.

— Det hjälper självkänslan, både att bli sedd men även att se och uppmuntra andra. Det är lika viktigt att själv finnas där för andra när de går igenom en tuffare period som du själv gjort någon gång. Att ha ALTEN i ryggen känns bra, de har alltid haft en tro på mig. Allt det där går hand i hand, att både bli sedd och själv se.

 

Gemenskap – också utanför arbetsplatsen

Simstarten Ironman, Designingenjör Marcus Ekman
Simstarten under en ironman i Köpenhamn.

På sin fritid cyklar Marcus mycket och han har genomfört flera triathlon. Som mest blir det upp till 10 timmar träning i veckan.

— Man kan säga att det började med att en kollega pitchade den ena utmaningen efter den andra och jag har lite svårt att säga nej när det kommer till fysiska utmaningar. Det började med hinderbanelopp, sedan klassikern och slutade med en Ironman i Köpenhamn. Av de olika grenar som ingår i klassikern var det cyklingen som jag föll för. Sedan 2019 har jag ställt upp på Vätternrundan som jag kört med ett gäng kollegor.

 

Gemenskap är en bred term som inte begränsas till arbetsplatsen. Många ser kanske cykling som en ensam sport, men Marcus menar att det snarare är väldigt socialt. Man kör oftast i större klungor och det är ett bra sätt att stifta nya bekantskaper. Inför nästa Vätternrunda, som går av stapeln i juni, är det med ett tydligt mål i sikte.

— Går allt i lås så kör vi i år med Team ALTEN med mål på runt 7:55, en lätt arbetsdag runt sjön. Det blir ca 39,8km/h i rullsnitt med två depåstopp med på 120 sekunder för att fylla på med ny energi och vätska. Förra året var vi en minut (!) från att klara vårt mål på 8:00, så vi är sugna på revansch!

Foto: Erica Lindberg

 

Insikter och viktiga egenskaper för en ingenjör

Hur ser du på framtida trender inom ditt område?

— Jag tänker främst på utmaningarna och möjligheterna med nya produktionsmöjligheter. Då tänker jag framför allt inom Additiv tillverkning vilket på senare år blivit mer vanligt och löser ofta väldigt komplexa problem och behov, i viss mån också mer hållbart. I stället för ett spill på 95% av ett råmaterial du fräser ut detaljen från, så använder du 90 – 95% med ett spill på endast 5 – 10%. Världen är i förändring och att kunna tillmötesgå nya krav på hållbarhet är en stor del i hur vi kommer jobba framöver.

 

”Det är viktigt att vara mottaglig för förändring och se möjligheter i stället för problem.”

 

Hur arbetar du för att fortsätta utvecklas?

— Fortsätta i utmanande projekt där jag känner att lärandet inte stagnerar och där jag med min tidigare bakgrund kan tillföra. Kurser i all ära, men jag föredrar att lära lite mer hands on. Att arbeta med en grupp och se individer samtidigt som man inte släppt tekniken i arbetet är väldigt spännande och något jag uppskattar väldigt mycket. Det är något som driver mitt engagemang.

 

Vad är några viktiga faktorer för att utvecklas så bra som möjligt inom ditt fält?

— Kort sagt: Att vara lyhörd och öppensinnad. Det innebär att vara mottaglig för förändring och se möjligheter i stället för problem.

 

Några tips till de som vill jobba med det du gör?

— Var öppensinnad och våga ta för dig och tro på dig själv. Att bryta ny mark utanför ditt kärnämne/komfort-zon tar energi och kräver tid för reflektion och utvärdering.

 


 

Undrar du om vi har några tjänster som liknar Marcus uppdrag?

Här hittar du våra lediga uppdrag!