Intervju med Björn Nordqvist, senior utvecklare - ALTEN Sweden

Intervju med Björn Nordqvist, senior utvecklare

Björn Nordqvist
,

Lär känna Björn, senior utvecklare och IT-konsult på ALTEN i Stockholm. Ta del av hans tankar om vad som är viktigast på en arbetsplats, motivationen bakom att byta frilans mot lagkänsla och vilka egenskaper som är viktiga i rollen som utvecklare.

 

Vad gör du idag?

— Jag jobbar som frontend-utvecklare på uppdrag hos Axfood. Just nu jobbar jag i ett projekt med självscanning i butik med Willys app Scan&Go. Jag har varit där sedan juni 2021 och på ALTEN sedan december 2020.

 

Vad lockade dig till att börja på ALTEN?

— Det kändes spännande att få jobba för ett stort internationellt konsultbolag, med kunder inom både privat och offentlig sektor. Att vi har kollektivavtal var också en stor anledning till att jag valde att börja jobba här. Det är ett intyg på goda och trygga arbetsvillkor, bra pensionsavsättning och fördelaktig balans mellan jobb och fritid.

 

Vad är viktigast på en arbetsplats för dig?

— Det är flera saker: Att få arbeta med trevliga kollegor. Att ha en tydlig och strukturerad arbetsprocess. Känna att man får gehör för sina idéer. I grunden är det en förståelse för att återhämtning är nyckeln till att kunna göra ett bra arbete, vilket finns både hos ALTEN och i mitt projekt.

 

”Det är motiverande att få se ens kollegor växa tillsammans med en själv.”

 

Styrkan i god gemenskap

Björn frilansade tidigare i sitt arbetsliv, primärt som grafisk designer och fotograf. Det är en arbetsform som innebär mycket solojobb på egen kammare. Måhända inget för alla, men med den vardagen kommer vissa friheter och Björn kände länge att det var så han jobbade som bäst – tills han provade på något nytt.

— Jag har tidigare jobbat nästan själv i projekt och trodde länge att det var det optimala för mig. Men sedan jag kommit till ALTEN har jag lärt mig styrkan i att jobba i team. Dels för att trivas i ens dagliga arbete med trevliga kollegor, men också för att kunna dra nytta av varandras olika kompetenser för att skapa bästa möjliga resultat.

 

Vad uppskattar du mest i din nuvarande roll?

— Att ständigt lära sig nya saker och att känna sig som en del av en grupp. Idag får jag möjligheten att arbeta med stora organisationer i spännande projekt där jag kan både bidra med min kompetens och lära mig av andra. Det är motiverande att få se ens kollegor växa tillsammans med en själv. Axfood är en fantastisk arbetsplats med underbara kollegor, en stark gemenskap och stor möjlighet att utvecklas.

 

Hur arbetar du för att fortsätta att utvecklas och vad är dina tankar kring dina möjligheter framåt?

— I varje uppdrag har jag stött på nya tekniker och arbetsprocesser som håller mig ajour och breddar min kompetens. Jag har även hjälpt till med tekniska intervjuer vid rekrytering, som jag känner gör mig bättre på att diskutera de tekniker jag arbetar med.

— Framöver hoppas jag kunna nyttja möjligheterna till internutbildning lite mer också. Sen har jag funderat lite på att i framtiden prova på att jobba utomlands. Det vore häftigt att se över vilka uppdrag som finns utanför Sverige.

 

”Fler utvecklare borde vidga sina perspektiv bortom det visuella, så det man utvecklar är tillgängligt för så många som möjligt.”

 

Vilka är de största utmaningarna inom ditt fält?

— Jag är väldigt intresserad av testautomatisering och tillgänglighet (WCAG). Just nu är det nästan bara leverantörer inom offentlig sektor som arbetar med tillgänglighet eftersom de har lagkrav på sig, men att utveckla tillgängligt är något som borde börja prioriteras även inom privat sektor. Att utvecklare också borde vidga sina perspektiv bortom det visuella, så att det man utvecklar är tillgängligt för så många som möjligt.

 

Viktiga egenskaper hos en utvecklare

Det finns naturligtvis flera färdigheter och egenskaper som utgör en bra utvecklare. Björn framhäver framför allt vikten av nyfikenhet – och att våga testa sig fram.

— För mig är det viktigt att man själv besitter en kunskapstörst och att man ges utrymme att prova på nya saker. På så sätt fördjupar man sina kunskaper. ”Learning by doing” är ett bra mantra för att förstå sig på hur tekniker används. Mycket av min kompetens har utvecklats så. Men det är också värt att ägna tid åt de teoretiska grunderna för att bättre förstå orsaken till de problem man stöter på.

 

Finns det några framtida trender du tycker känns extra spännande?

— Det är väldigt spännande att Apple har valt att skifta till RISC-baserad processorarkitektur i sina datorer – som genom åren visat sig leverera väldigt bra prestanda i mobila enheter. Men i den här övergångsperioden finns det förstås risker med att man utvecklar en annan processorteknik. De prestandafördelar man själv fått kanske inte alltid är representativa för slutanvändarens prestanda.

 

Vad gör du när du inte jobbar?

— Mitt största intresse är film, smalt och brett, allt från Bergman till Batman. Jag är också intresserad av språk, matlagning och styrketräning.

 


 

Nyfiken på att se om vi har några spännande IT-uppdrag?

Varför inte slänga ett öga på våra olika karriärmöjligheter och se ifall något låter intressant?