Izabella Tran, BM på ALTEN representerar Sverige i Karate-EM

Izabella Tran inför Karate-EM
2021/05/19

Idag inleds Karate-EM 2021 i Kroatien som pågår mellan den 19–23 maj. På plats finns Izabella TranSveriges enda kvinnliga representant i grenen KataUtöver sin elitsatsning så arbetar hon även som Business Manager inom IT på ALTEN. Det är Izabellas första EM och det är med entusiasm och rimliga mål som hon går in i tävlingen.  

Det är Izabellas första EM, men hon är långt från oerfaren. Hon har varit med i landslaget i sex år och representerat Sverige i flera internationella sammanhang tidigare. På meritlistan finns bl.a. ett SM-guld och sedan 2012 har hon alltid placerat sig topp tre på SM.
EM blir en jättehäftig upplevelse, en fantastisk möjlighet och erfarenhet. Jag har satt väldigt rimliga mål på detta EM, med tanke på att det är mitt första samt att dem jag tävlar mot har många års erfarenhet av att just tävla i stora mästerskap. Jag blir jätteglad om jag tar mig vidare en eller två omgångar! 

Izabella har tränat karate sedan hon var tolv år gammal, men det var inte riktigt kärlek vid första ögonkastet…
Det började egentligen med att pappa släpade mig till den första karateträningen, jag tyckte det var rätt tråkigt att titta på när killar stod och skrek, slogs och slängde runt på varandra i vita pyjamasar, så kallade karate-gi. Jag ville ju hellre hålla på med dans tillsammans med mina tjejkompisar, men det som fick mig att fastna ändå var att bli en svartbältad karate-kid, vilket jag lyckades med! Nu i efterhand ångrar jag verkligen inte att jag satte min fot i dojon, bara tacksamhet. Som en blyg och tillbakadragen 12-årig tjej växte ett starkt självförtroende fram, vilket har hjälpt mig i alla sammanhang. Både under redovisningar inför klassen i skolan och som idag i mitt jobb som Business Manager.

Izabella är Sveriges enda kvinnliga representant i grenen “Kata”. En gren där domarna poängsätter bland annat hastighet, fokus, rytm och andning. Izabella jämför det med konståkning, det är graciöst samtidigt som det är mycket fight i sig. Både fokus, hastighet, rytm och andning måste hänga ihop, en balansmiss kan kosta många poäng. Hon åker till EM i Kroatien tillsammans med åtta stycken landslagsmän och kvinnor som de flesta tävlar i tävlingsgrenen “Kumite”, vilket är en ren fight en mot en.

 

“A black belt is a white belt that never quit”

Ödmjukhet är Izabellas främsta egenskap inom karaten berättar hon. Att ha viljan att lära sig från andra, oavsett ålder eller bältesrang, någon hon även värdesätter som en viktig egenskap i rollen som Business Manager.
Jag tror att det finns kunskap att hämta hos alla unika människor jag möter i min roll som Business Manager, varje dag. Ett citat som jag brukar ha med mig hela tiden är att ”A black belt is a white belt that never quit”. 

Att kombinera en elitsatsning med arbetet som Business Manager har hittills fungerat bra, men hon medger att det är tufft vissa dagar när man känner att tiden inte riktigt räcker till. Izabella tränar cirka fyra till fem pass i veckan.
De dagar det är svårt att få ihop schemat så får jag bara acceptera det och försöka göra mitt bästa och behålla en positiv inställning. Jag har fått med mig så mycket mentalitet från karaten som jag tar med mig in i min yrkesroll, det är otroligt nyttigt. 

 

Mentala förberedelser och positiv energi

Förberedelserna och träningen inför EM har naturligtvis sett lite annorlunda ut än vanligt. Fokus på mental träning, videogranskning (för att kunna justera på detaljnivå) och fler timmar i “dojon” hemma i föräldrarnas garage. 
Den mentala träningen handlar framförallt om att i största mån kunna visualisera sig själv från ett “utifrån och in”-perspektiv och att kunna se sig själv genomföra katan i den stora tävlingsarenan, för att vara förberedd, det hjälper min mentala coach mig med. Jag hämtar mycket positiv energi från alla människor runt omkring mig och som taggar mig inför mästerskapet! 

Det blir även ett annorlunda EM ur ett arrangörsperspektiv, som andra mästerskap det senaste året så kommer även detta genomföras utan publik. Izabella som är van att tävla inför publik och som finner mycket av adrenalinkicken i publiken tror att det kommer bli en viss skillnad. Izabella säger att än så länge är “läget under kontroll” och tar nervositeten allt eftersom den knackar på.

Vi önskar Izabella och resten av det svenska landslaget stort lycka till under EM!

 

Fotograf: Jeff Tran

Share

Du kanske också är intresserad av