Med fötterna på jorden och huvudet bland molnen

2020/08/25

Med fötterna på jorden och huvudet bland molnen – läs mer om Jimmys uppdrag som systemingenjör i SAAB Aeronautics Gripen C/D-projekt

Med uppdraget att arbeta med räddningssystem mot driften av Gripen C/D kan man lätt skämta om att Jimmy Cederlöf har huvudet bland molnen. Det krävs dock en problemlösningsförmåga och ett fokus av rang för att arbeta med invecklade processtrukturer och flertalet system som skall vägas samman med komplexa tekniska problem som eventuella resultat. Det kan låta skrämmande för många, men för Jimmy är problemlösningsdelen det roligaste med hans jobb. Jimmy tog examen som Civilingenjör inom maskinteknik med inriktning produktutveckling och började därefter hos oss som konsult på ALTEN i Linköping. Lär känna Jimmy och läs mer om hans spännande hans olika uppdrag på SAAB Aeuronautics!

 

Beskriv din resa på ALTEN!

När jag först började på ALTEN fick jag möjligheten att lära känna cheferna och inhouse-kollegor, hjälpa till med marknadsföring och jobba med kompetensutveckling i väntan på uppdragsstart, vilket var roligt. Första uppdraget bar sedan av mot SAAB Aeronautics som konstruktör i Gripen E-projektet. Jag började med att rita hydraulik i flygplanet och fortsatte sedan vidare att jobba med styrsystem och räddningssystem. När installationen av det uppgraderade räddningssystemet skulle genomföras fick jag därefter helhetsansvaret för det. Utöver mitt konsultuppdrag är jag även engagerad i ALTEN Linköpings arbetsmiljö- och kompetensfrämjande personalgrupp.

Provningsverksamhet, kundkontakt och dokumentering är nyckelorden i mitt nuvarande uppdrag som är fortsatt Inom SAAB och räddningssystem, men mot driften av Gripen C/D. Min tidigare erfarenhet av Gripen E-projektet banade väg för detta uppdrag som bland annat innebär att svara på ärenden som kommer in från kund, både problemrelaterat och förbättringsrelaterat. Vi ser även till att systemet är kontinuerligt luftvärdigt.

Vilket var ditt första intryck av ALTEN?

Jag minns att jag tyckte det var härlig gemenskap bland kollegorna. Det märktes direkt at ALTEN var ett internationell företage och jag tyckte det var spännande vilka internationella jobbmöjligheter det skulle kunna innebära för mig.

Innan mitt första uppdrag startade uppmuntrades jag att gå kurser och arbeta med kompetensutveckling. Jag fick en pragmatisk känsla av arbetsplatsen som kompletterades av ett avslappnat förhållande, i positiv bemärkelse, gentemot situationen jag befann mig i innan uppdrag. De gemenskapsfrämjande aktiviteterna drog igång direkt vilket hjälpte till med en stark och positiv start.

Vad gör du när du inte jobbar?

Träning och välmående är en central del av mitt liv. En springtur i skogen efter en utmanande arbetsdag kan vara väldigt skönt. Förutom detta brinner jag för ekonomi och samhällsfrågor. Min kreativa ådra lever fortfarande kvar och jag älskar att skruva, fixa och förädla saker. Jag har ett starkt bilintresse och jag spelar gärna datorspel med vänner när det är dåligt väder ute. Att resa och träffa kompisar och familj är också något jag uppskattar mycket.

 

Jimmy Cederlöf
Nuvarande uppdrag: Systemingenjör på SAAB Aeronautics Gripen C/D-projekt
Utbildning: Civilingenjör inom maskinteknik med inriktning produktutveckling på Linköpings tekniska universitet
Började på ALTEN: 2014

Share