Intervju med Rebecka Danielsson: ”Det är viktigt att ta chanser när de presenterar sig. Det är så jag har kunnat få mitt uppdrag inom det område som jag vill utvecklas.”

2021/09/29

Från de småländska skogarna via KTHs civilingenjörsprogram till ALTEN. Idag arbetar Rebecka Danielsson med projektledning och har möjligheten att kunna bidra där hon verkligen behövs. Hon är på uppdrag vid Transmission Manufacturing på Scania som projektledare för två stycken växellådsprojekt.

Det började 2013. Flyttlasset gick från lilla Agunnaryd i Småland till Stockholm. Under de kommande fem åren pluggade Rebecka materialdesign med master inom hållfasthetslära, men att det skulle bli just materialdesign var inte hugget i sten.
– Jag sökte från början teknisk design på ett gäng högskolor när min syokonsulent tipsade mig om att materialdesign var liknande, så jag sökte det med. Det visade sig inte alls vara samma, men jag stormtrivdes och valde att fortsätta. 

Åren på KTH var både givande och roliga, med mycket plugg som varvades med aktiviteter och festligheter. Universitetstiden gav Rebecka vänner för livet och flera goda insikter att ta med sig vidare ut i arbetslivet. En av de viktigaste lärdomarna är lika enkel som sann:
– Våga fråga! Fråga om allt mellan himmel och jord. Istället för att själv gå runt och klura. Vissa saker går såklart att utforska själv och ta reda på, men som regel skulle jag verkligen säga att det bara är att fråga på.

Rebecka Danielsson och kollega på Kistakontoret

Rebecka Danielsson och kollega på kontoret i Kista

 

Konsultens många möjligheter

Målet efter studierna var att hamna på en arbetsplats med breda valmöjligheter och god utvecklingspotential och valet föll på ALTEN. 2018 blev Rebecka erbjuden ett jobb som beräkningsingenjör och uppdraget drog igång redan hösten efter examen. Sedan dess har Rebecka hunnit med att jobba in-house med två andra uppdrag, innan hon landade rollen som projektledare mot Transmission Manufacturing på Scania.
– Fördelarna med att vara konsult, att kunna testa på flera olika företag och olika arbetsuppgifter, ger en verkligen chansen att utvecklas. Inte minst i sin arbetsroll, men också som person genom att hela tiden kunna anpassa sig till olika situationer. Jag började ju som beräkningsingenjör, men har alltid velat jobba med projektledning. Genom ALTEN visste jag att jag kunde få den möjligheten! 

En viktig egenskap för att utvecklas i konsultrollen är att våga ta för sig. Att ha en riktning och att våga testa.
– Jag tycker det är viktigt att ta chanser när de presenterar sig. Det är så jag har kunnat få mitt uppdrag inom det område som jag vill utvecklas.

 

Gemenskap – både på och utanför uppdraget

För Rebecka är även gemenskapen viktig. Hon har god kontakt med flera tidigare kollegor trots att de också bytt uppdrag och säger att känslan av samhörighet och att ha roligt på jobbet leder till högre produktivitet.
– Varje gång man byter uppdrag uppstår ju lite “ny på jobbet”-känsla. Då är det skönt att ha någon att vända sig till. Att kunna ta fem extra minuter vid kaffemaskinen eller en lunchpromenad ihop. Det är många människor i min ålder som arbetar på ALTEN, vilket är roligt!

 

Nyfiken på att arbeta på ALTEN?

Läs mer om hur det är och vilka lediga tjänster som finns just nu: https://www.alten.se/career/

Share

Du kanske också är intresserad av