Intervju med Linda Schneider: ”Jag arbetar inom en framtidsbransch. Antivirala läkemedel har fått mycket uppmärksamhet i och med pandemin”

2021/10/19

Linda arbetar som processingenjör inom Life Science på ALTEN. Hon har arbetat inom läkemedelsbranschen i 7 år och arbetar just nu inom produktionsavsnittet på AstraZeneca. Problemlösningsförmåga är en viktig egenskap i hennes yrkesroll och det roligaste är att dagarna kan vara väldigt varierande. För Linda och hennes kollegor har pandemin inneburit en utmanande tid, med munskyddskrav och att inte få vara fysiskt på plats 100% av arbetstiden.

 

Du arbetar som processingenjör inom Life Science, vad innebär det?
— Det innebär att jag jobbar i en grupp av processingenjörer som fungerar som supportfunktion till produktionen. Jag hjälper till vid exempelvis avvikelseutredningar, deltar i investeringsprojekt inklusive testning av ny utrustning som används i produktionen, förbättringsprojekt och driver tekniska försök för processförbättringar. Validerings- och kvalificeringsaktiviteter är man ofta inblandad i som processingenjör.

— Vi deltar också vid inspektioner av verksamheten/produkten från myndigheter och företag. Jag förhåller mig hela tiden till ett regelverk som kallas GMP (Good Manufacturing Practices) för att säkra kvalitet på läkemedlen som tillverkas. Detta används i hela världen och genomsyrar allt du gör när det gäller produktionsverksamhet av läkemedel.

 

Problemlösningsförmåga är helt klart min främsta egenskap och det jag upplever att jag har störst nytta av i min roll som processingenjör!”

Vad har du för uppdrag just nu?
— Jag har just bytt uppdrag och avdelning inom produktionsavsnittet på AstraZeneca, Gärtuna i Södertälje. Jag har jobbat i den nya gruppen i ca 2 månader, så jag håller fortfarande på att lära mig arbetssätt och hur de specifika produkterna fungerar och alla processteg. Jag är även involverad i ett par projekt: Ett som rör utrustningar och ett annat för införande av ett nytt system för hantering av dokument kopplat till validering och kvalificering. Jag arbetar dagligen med att utreda avvikelser tvärfunktionellt och mitt perspektiv är processtekniskt med fokus på vad som kan påverka produktkvaliteten om det händer något. Generellt sett så hanterar man en hel del dokumentation inom läkemedelsindustrin eftersom allt man gör styrs av tuffa regelverk för att produkten ska in i en människa.


Vad är din bakgrund?
— Jag har pluggat civilingenjör i teknisk biologi vid Linköpings universitet/Linköpings tekniska högskola. Jag har jobbat i läkemedelsbranschen sedan jag tog min examen för 7,5 år sen. Innan jag började på ALTEN har jag jobbat med biologisk produktion av läkemedel på en så kallad kontraktstillverkare. Jag är uppväxt i en bruksort i Östergötland, flyttade sedan till Södertälje för jobb och efter det blev det Stockholm där jag numera bor tillsammans med min sambo.

 

”Vi har varit tvungna att arbeta med munskydd på site i stort sett hela tiden sedan pandemin startade fram tills idag egentligen, det var en omställning och har varit jobbigt.”

 

Vilka egenskaper hos dig har du störst nytta av i din expertis?
— Problemlösningsförmåga är helt klart den som jag upplever att jag har störst nytta av. Även att ha en känsla för produktionsflödet i sin helhet. Att vara utåtriktad och service-minded för att du arbetar med andra funktioner inom företaget varje dag och inte vara rädd att fråga om hjälp av mer erfarna kollegor/operatörer tycker jag är viktigt också för att lyckas i rollen som processingenjör.

 

Har pandemin påverkat ditt arbete?
— Pandemin har påverkat framförallt att vi på mitt uppdrag inte fått vara på plats mer än 50-60% av tiden, vilket ändå får anses som mycket. Eftersom jag jobbar i produktionen som inte går att stoppa, så kunde min grupp på uppdraget inte jobba hemifrån 100%. Vi har varit tvungna att arbeta med munskydd på site i stort sett hela tiden sedan pandemin startade fram tills idag egentligen, det var en omställning och har varit jobbigt.

 

Vad är roligast på ditt jobb?
— Det är både roligt och ibland frustrerande att en dag kan vara väldigt varierande.

 

Vad är mest utmanande?
— Att det kan dyka upp akuta problem i produktionen som måste lösas direkt/måste lägga alla resurser på att lösa problemet. Då får man eventuellt lägga allt annat åt sidan.

 

Kan du berätta om något projekt/uppgift du är stolt över?
— När jag jobbade med biologisk produktion i bioreaktor av proteinläkemedel så var det alltid väldigt skönt när en odling var klar efter månader av jobb och planering. Jag jobbade då med processer som inte var kommersiella och inte ”färdiga”, vilket innebar att det aldrig fanns några garantier för utfall av exempelvis hur mycket produkt (”medicin”) cellerna skulle producera. I en aspekt finns det aldrig det eftersom man jobbar med biologiska system och inte en maskin. Det var alltid en seger när allt gick bra från start till mål för min grupps del av processen.

 

Vad gör du när du inte jobbar?
— Hänger med min sambo, dansar bachata/salsa, sjunger i kör som jag nyligen börjat med eller går till gymmet. Chilla hemma i soffan till en serie är skönt det med. Generellt så gillar jag historiska/kostym tv-serier som ”Outlander” eller ”The Crown”, tycker båda är sevärda. Sedan tycker jag att den svenska serien ”Tunna blå linjen” från i år är bra. ”Black Mirror” gillar jag med, ganska dystopisk men får en att tänka till kring bl.a teknikutvecklingen och moraliska frågeställningar.

 

Vad ser du i framtiden inom ditt område?
— Det är en framtidsbransch, så mycket kan jag säga. Antivirala läkemedel har fått mycket uppmärksamhet i och med pandemin så där tror jag det kommer hända en hel del. Det finns så mycket att göra så att jag tror det kommer finnas mycket jobb i framtiden. Om man tar läkemedelsbranschen generellt så kommer det krasst sett alltid finnas folk som är sjuka och mediciner som måste tas fram och forskas kring.

 

Intresserad av att ansluta till ALTENs Life Science-team?

Klicka här för att se våra lediga jobb!

Share

Du kanske också är intresserad av