Intervju med Jonas Dahlgren: “Det har länge varit en dröm att jobba i ett nytt land. Nu fick jag den möjligheten, då är det bara att ta den!”

Intervju med Jonas Dahlgren
2021/07/24

Jonas arbetar som Design Engineer på ALTENs kontor i Umeå. I slutet av september flyger han och flyttlasset till Greensboro i USA för att testa att arbeta från en annan del av världen, ett nytt uppdrag men fortfarande kvar på ALTEN. Framförallt ser han fram mot äventyret med spänning, men det är också lite nervöst, Jonas har aldrig satt sin fot på den amerikanska kontinenten tidigare…

Hej Jonas! Hur är läget, har du drabbats av någon res/flyttfeber än?

– Hej där! Här uppe i Umeå är det väldigt fint nu när sommaren börjat blomma på riktigt. Flyttfebern börjar smyga sig på och jag tänker mycket på vad jag egentligen behöver ta med mig för en sådan här resa. Har redan börjat rensa ur frysen, skafferiet och garderoben…

 

Vad är din roll på ALTEN och har du haft samma roll hela tiden?

– Jag började min anställning direkt efter studierna i juni 2018. På papperet är jag Design engineer, sedan februari jobbar jag som mekanikkonstruktör för Ålö. Jag arbetar bl.a med att lösa gamla kvalitetsproblem, justera ritningar, granska 3D-modeller och assistera de seniora konstruktörerna för släpp av nya frontlastare till jordbrukstraktorer. Jag har hela tiden jobbat med mekanikkonstruktion, främst kundanpassningar på Volvo trucks i Umeå men även en sväng till Skellefteå för produktionsteknisk utveckling åt Veoneer inom området LIDAR-teknik, samt dokumentation av tiltrotatorer för Engcon.

 

Hur började din resa på ALTEN?

– Efter gymnasiet sökte jag till “Tekniksprånget” och fick en praktikplats på Volvo trucks hyttfabrik i Umeå. Där fick jag prova på ingenjörsjobb inom konstruktion och kundanpassningar av lastbilshytter. På samma avdelning jobbade ett par personer från ALTEN, som nyligen hade startat upp kontoret i Umeå. Efter praktiken studerade jag i Luleå till civilingenjör inom maskinteknik. Under sommarloven från studierna fick jag sommarjobb på samma avdelning på Volvo trucks under fyra år i rad. Mitt kontaktnät blev allt bredare och kollegorna kom från flera olika konsultbolag, men jag fick en extra bra känsla av ALTEN. När jag väl hade pluggat färdigt var valet inte så svårt, jag hade redan blivit rekommenderad till ALTEN från de kollegorna jag hade haft därifrån.

 

Snart bär flyttlasset till USA, hur känns det?

– Det känns väldigt spännande! Jag är taggad på nya erfarenheter och kulturer. Det är självklart också lite nervöst eftersom jag aldrig satt min fot på den amerikanska kontinenten tidigare. Jag kommer att flytta själv också, min flickvän studerar i Sverige men kommer över på besök när det är möjligt. Det kommer naturligtvis också bli en omställning.

 

Varför flyttar du och vart i USA?

– Jag flyttar till Greensboro i North Carolina. Det har länge varit en dröm att testa jobba i ett nytt land. Nu fick jag den möjligheten, då är det bara att ta den tänker jag. Det kommer vara lärorikt och ett stort steg i karriären. Jag minns fortfarande hur inspirerad jag blev när vår vd Anders Persson talade om sina karriärvägar och uppdrag i bland annat USA under en mingelkväll för studenter.

 

Var USA ett mål som du hade när du började på ALTEN?

– När jag sökte min första anställning så var internationella möjligheter högt upp på kravlistan. Jag har länge ångrat att jag inte hoppade på internationella utbyten under studierna, så nu vill jag ta igen det i karriären. ALTENs internationella möjligheter och den stora variation av uppdrag passade mig perfekt när jag sökte anställning.

 

Hur har den interna processen varit kring att byta land osv?

Redan från första anställningsintervjun har jag pratat öppet om mina karriärsmål. Ett stort mål har varit att inom fyra år testa på uppdrag i ett annat land. Efter vårens karriärsamtal tyckte min BM att vi skulle ta upp kontakter och skicka över mitt CV för att utreda möjligheterna utomlands. Sedan gick det väldigt snabbt, efter bara någon vecka hade jag en intervju bokad med kontoret i Greensboro. En dag efter intervjun låg ett nytt anställningskontrakt i inkorgen. Ringde upp en kollega som nyligen kommit hem från Greensboro om hans upplevelser i USA. Det lät väldigt bra, så jag skrev på avtalet!
– Jag har nu kontinuerlig kontakt med min nya BM i USA och ALTENs immigrationsavdelning i USA för att få visa-dokumentationen korrekt. Nästa steg är en intervju på ambassaden i Stockholm innan flygbiljetten kan bokas. Går allt som vi önskar så sitter jag på flyget över i slutet av september.

 

Vad kommer du att arbeta med på ALTEN i USA?

Jag kommer vara anställd som ”Junior Catia Engineer”. Troligen blir det konstruktionsuppdrag för den stora amerikanska fordonsindustrin och små elbilsstartups. Mina erfarenheter från Volvo Trucks kommer nog väl till användning.

 

Vad ser du mest fram mot?

Att lära känna mina nya kollegor och utforska North Carolina!

 

Är det “forever USA” nu eller hur ser planen ut?

Planen är att börja med ett år. Men hört av dem som varit där att det lätt blir fler… Jag har väldigt bra support från teamet i Umeå och kommer troligen tillbaka hit om något år.

 

Vad tror du att du kommer sakna med Sverige?

Lugnet, naturen och vintrarna här kommer jag sakna…förutom familjen, kollegorna, vännerna och min gamla folkabuss förstås! Jag åker mycket långfärdsskridskor, skidor och toppturar, men det är inte mycket till vinter i Greensboro har jag hört… 

 

Vi önskar Jonas stort lycka till!

Share

Du kanske också är intresserad av