Stories of Women in Engineering - Clara Wiman - ALTEN Sweden

Stories of Women in Engineering – Clara Wiman

”På ALTEN har jag alltid blivit sedd och hörd”

Software developper

ALTEN Sweden

”Jag har alltid varit intresserad av teknik, men hela mitt liv har handlat om sport”, säger Clara. ”Jag är en före detta elitsimmare.” När det var dags att välja vad hon skulle satsa på när det gäller utbildning valde Clara datavetenskap. ”Jag tänkte att det skulle vara smart att välja teknik – att jag som kvinna skulle få stora möjligheter eftersom det behövs fler kvinnor inom detta område.” Clara tog sin kandidatexamen vid Mälardalens högskola i Sverige.

Vilket är ditt nuvarande projekt på ALTEN?

Jag utvecklar mjukvara för tåg.

Vad lockade dig till ALTEN och vad tycker du bäst om i din vardag? 

Jag lockades av de många möjligheterna att pröva olika inriktningar inom mitt expertområde. Det jag tycker mest om är att jag aldrig vet vilka utmaningar jag kommer att möta varje dag, men jag vet att jag kommer att göra mitt bästa för att lösa dem så gott jag kan.

Berätta om nätverket Women@ALTEN

Jag tycker att människor överlag är mycket positiva till att få in fler kvinnor i tekniken.

Jag är en del av Women@ALTEN, ett internt nätverk som syftar till att skapa samhörighet mellan alla kvinnor som arbetar på de olika kontoren. Vi strävar också efter att locka fler kvinnor att gå med i ALTEN och att inspirera unga tjejer att fokusera mer på tekniska utbildningar.

Vad inspirerar dig till att bli en bättre person och medarbetare?

Jag är en person som påverkas av människorna omkring mig. Om jag befinner mig i en miljö där människor är positiva kommer jag också att vara det. Därför försöker jag alltid vara en bättre människa, för jag vet att det kan ha en god effekt på andra.

Vad får dig att vilja gå till jobbet varje dag?

På ALTEN har jag alltid blivit sedd och hörd. Vi har en mycket bra gemenskap med människor som strävar efter att gå i samma riktning och hjälpa varandra att nå våra gemensamma mål. Och jag vet att jag kommer att lära mig nya saker varje dag.


Hur tror du att våra kunder ser på oss?

ALTEN har ett mycket gott rykte bland våra kunder med medarbetare som som gör ett bra jobb.

Har du slutat simma?

Nej, simning är fortfarande en viktig del av mitt liv. Jag tränar fortfarande regelbundet.

Vad skulle du säga till någon som funderar på att söka jobb på ALTEN?

Jag skulle säga: Kom och bli en del av vår familj.

Kvinnor i centrum för den tekniska utvecklingen

ALTENs kvinnor och män är drivkraften bakom vår verksamhet. Koncernens förmåga att utveckla och främja de bästa talangerna är grundläggande för att vi ska kunna uppfylla våra kunders behov. Under de senaste åren har vi gjort samordnade ansträngningar för att motverka vissa allmänt spridda stereotyper och missuppfattningar för att uppmuntra unga kvinnor att söka sig till ingenjörsyrken. Denna samling av intervjuer, Stories of Women in Engineering, syftar till just detta.

ALTEN is committed to motivating women to join the technical and scientific fields. We hope these Stories of Women in Engineering will contribute to a growing awareness of the vital role women play in science and technology, as innovators, as experts and as colleagues.” Simon Azoulay, Chair and CEO.

Följ med på deras resor