Hyttutveckling för Volvo USA – Volvo Trucks

Ett ALTEN-team arbetade under 2018 med utveckling av hyttkonceptet för Volvo lastbilar på plats i USA och i Sverige. Volvos lastbilshytt är utvecklad för att minimera luftmotståndet, uttrycket är en bonus.

UTFÖRANDE

ALTEN var med och utvecklade Volvos lastbilshytter för den amerikanska marknaden, interiört och exteriört. På grund av kontinentens stora avstånd och nya hårdare miljökrav har fordon för den amerikanska marknaden starkt fokus på en god bränsleekonomi. Detta gör att aerodynamiken på hyttens yttre såväl som utformningen av strömlinjeformade detaljer på karossen är extra viktig. Föraren spenderar en stor del av sin dag i hytten och måste ha tillgång till anpassad körställning samt en rad bekvämligheter.

Alla yttre parametrar på hytten är optimerade för att minska luftmotståndet. Alla förbättringar, stora som små, påverkar bränsleförbrukningen på ett positivt sätt – det är därför viktigt att alltid lägga stor vikt även på detaljerna.

RESULTAT

Vid utvecklingen av Volvos VNM-hytt lade ALTEN stort fokus på aerodynamik och kom fram till en rad förändringar. Exempel på detta var en ny kilformad nos, strömlinjeformade backspeglar, nya strålkastare och infällda handtag. Allt detta ledde till förbättrad bränsleekonomi och ett nytt uttryck för tung fordonstrafik. Föraren fick även mer plats bakom ratten och ökade antalet inställningar.