Intervju med Sunny Ahmed, UX-designer: “Jag hoppar mellan det digitala, fysiska och strategiska och trivs jättebra med det”

Intervju med Sunny Ahmed, UX-designer
,

Lär känna Sunny, en av ALTENs IT-konsulter inom UX-design med bas i Stockholm. Ta del av hans tankar kring vad som är mest utmanande på dagarna och om att våga vara snäll mot sig själv.

 

Först och främst – vad gör du på ALTEN?

— Jag jobbar som User Experience Designer, eller UX-designer om du så vill. Jag sitter sedan december 2021 på ett uppdrag hos ett företag som skapar smarta lösningar till elbilsladdning.

 

Sunnys första interaktion med ALTEN såg ut som det ofta gör för kandidater inom hans gebit, men hans upplevelse av densamma verkar skilja sig. Genom en av ALTENs rekryterare inleddes en dialog och till skillnad från den stora majoriteten av DMs som inte sällan ramlar in hos ingenjörer – som enligt Sunny oftast känns nästintill industriproducerade – så upplevde han att bemötandet den här gången var annorlunda. Mer personligt, mindre allmänt.

— Det kändes som att personen faktiskt skrev till mig, och inte till en sökträff på LinkedIn.

 

“Det bästa sättet att utvecklas är att prova på nya saker. Det får jag gott om möjligheter till inom mina olika projekt”

 

Vad lockade dig till att vilja arbeta med IT?

— Jag har alltid vetat att jag vill arbeta med att utveckla produkter, Om det är digitala eller fysiska produkter är inte lika viktigt. Fördelen som IT har är att det går mycket snabbare från att en idé föds till att den släpps som en färdig produkt.

 

Vad är roligast på ditt jobb?

— Det här med UX-design är roligt på sätt och vis, i mening att det är få som vet exakt vad jag arbetar med. Och möjligheterna är ju minst sagt stora! Jag jobbar just nu med allt från omstrukturering av information på webben till att arbeta fram ett nytt formspråk. Jag hoppar mellan det digitala, fysiska och strategiska – och trivs jättebra i det.

 

Konsultrollens fördelar, utmaningar och kontinuerlig utveckling

En stor faktor till varför Sunny trivs på ALTEN idag är möjligheten att få arbeta vitt och brett inom olika kompetenssfärer.

— Som jag ser det så är det fina med att vara konsult är att jag kan återuppfinna mig själv efter ett projekt och hoppa in i en helt annan roll på nästa. Jag älskar variationen och möjligheten att lära mig så mycket inom många olika områden.

— Jag tycker om att jag har rätt fria tyglar att testa nya saker, och upplever att jag får backning och stöttning när jag vill göra det. Jag har utvecklats enormt på en relativt kort tid!

 

Hur arbetar du för att fortsätta att utvecklas?

— Det bästa sättet att utvecklas är att prova på nya saker, och det är något jag får gott om möjligheter till inom mina olika projekt. Även om utvecklingen sker mestadels ute på uppdrag är ALTEN en sorts “hemmabas” för mig, någonstans jag kan vända mig när som helst för att få hjälp om jag fastnat med något, eller dela med mig av det jag har lärt mig till andra designers på företaget.

 

“Fördelen med att vara konsult är att jag kan återuppfinna mig själv efter ett uppdrag”

 

Vad är, enligt dig, den största faktorn för att utvecklas på bästa sätt inom vad du gör?

— Jag tror det vanligaste svaret på frågan att man måste brinna för det man gör, att vara driven. Men jag tror att det minst lika viktigt att vara snäll mot sig själv. Ofta sätter man in sig i en uppgift med skyhöga ambitioner, blir besviken över att man inte når ens egna orimliga mål och riskerar hamna i en ond spiral där man lurar sig själv att inget man gör är tillräckligt bra.

— Det är okej att inte göra något radikalt och innovativt på varje projekt. Man får fler chanser. Det viktiga är att kunna vara nöjd med sin insats och sikta på att göra lite bättre nästa gång.

 

Hur ser du på de utmaningar som finns inom ditt fält?

— Det jag nämnde tidigare om att det är få som kanske vet exakt vad jag arbetar med och att det är en fördel, men det är också ett dubbeleggat svärd. Många tror att en UX-designer kommer in i slutet av ett projekt och snyggar till allt med fräscha färger, men vår kompetens är upplevelsen som helhet. Det visuella är självklart en stor del av det, men vi gör bäst ifrån oss om vi får ta en holistisk syn kring användarens upplevelse.

 

Lärdomar och framtida trender

Finns det någonting som känns extra spännande sett till framtida trender inom UX?

— Jag är väldigt nyfiken kring att följa hur användarupplevelsen kommer förändras när interaktionen mellan människa och maskin händer på ett annat sätt än uteslutande via en skärm. Det kan gälla röstassistens, till exempel. Hur ska jag som UX-designer arbeta för att leverera en bra upplevelse endast med ljud? Hur blir interaktion med ”gamla” medier och sådana nya? Det ska bli otroligt spännande att se!

 

Vad har du för tips till de som vill jobba med användarupplevelser?

— Det är ett väldigt brett fält, så försök hitta den del av designarbetet som du är bra på och känner dig mest intresserad av. Det kan ju vara allt möjligt, från att göra användarstudier och marknadsanalys till att ta fram gränssnitt och animationer. Försök att tidigt få en förståelse för så många olika fält som möjligt. Ju mer du vet, desto lättare blir för dig att kommunicera med olika personer med olika bakgrunder. Kommunikation är ändå kärnan av det hela.

 

Vad gör du när du inte jobbar? Vad gör du på fritiden?

— Jag ritar mycket! Det är en meditativ aktivitet för mig, jag brukar sätta på någon podd i bakgrunden och bara försvinna i några timmar. Just nu ritar jag en karta över Stockholm, fast i en dystopisk sci-fi-framtid.

 


 

Nyfiken på att se om vi har några spännande UX-uppdrag?

Varför inte spana in våra olika jobbmöjligheter och hitta något som du tycker låter intressant!