Intervju med Rea Ballkoci - Women@ALTEN - ALTEN Sweden

Intervju med Rea Ballkoci – Women@ALTEN

Rea Ballkoci
,

Rea arbetar som Software Engineer inom IT på ALTEN. Hon är stolt och glad över att vara en del av den ständigt växande kvinnogemenskapen inom teknikbranschen. Rea är även aktiv i vårt interna nätverk Women@ALTEN där ett av huvudsyftena är att inspirera unga tjejer att välja tekniska yrken.

Vad är din bakgrund?

— Jag kommer ursprungligen från Albanien, men kom till Sverige som Erasmus-utbytesstudent. När jag valde Sofware Engineering som min karriärväg var jag väl medveten om att jag gick in i en mansdominerad bransch. Det skrämde mig en aning men jag upptäckte att jag hade massor av roliga, utmanande och spännande upplevelser framför mig.

— Efter min examen 2020 har jag arbetat som IT-konsult hos flera kunder i branschen, bland annat Bombardier och Scania. Det finns fortfarande så mycket att upptäcka inom området och det är ett väldigt stimulerande jobb!

Du är en del av nätverket Women@ALTEN. Berätta gärna lite mer om syftet.

— Syftet kan avgränsas till tre huvudpunkter:

  • Stärka relationen mellan kvinnor på ALTEN
  • Attrahera fler kvinnor i branschen att välja ALTEN som arbetsgivare
  • Inspirera tjejer att välja tekniska yrken

Vad innebär det att vara en del av nätverket?

— Det är mycket givande och det ger mig möjlighet att träffa många kvinnor och höra deras framgångshistorier. Det är dessa historier som vi vill dela med oss av till unga tjejer för att inspirera dem. Dessutom organiserar vi många andra aktiviteter för att förbättra våra mjuka färdigheter, samarbetsförmåga och i slutändan bara för att njuta av varandras sällskap.

 

”Ibland kan det kännas som om alla odds är emot en, men kan man verkligen veta det om man inte försöker?”

 

Vilket råd kan du ge till kvinnor som är intresserade av teknikbranschen?

— När du väl har satt ditt mål och det är tydligt och klart, kommer ihärdighet och hårt arbete definitivt att hjälpa dig att nå dit. Ingenting är för svårt och du bör aldrig tvivla på dig själv! Kul fakta: Enligt den gängse definitionen av programmering är Ada Lovelace den första programmeraren i världen! Och du gissade rätt, hon var en kvinna.

Vilka kvinnliga förebilder har du?

— Det finns många kända förebilder som har framgångsrika karriärer i stora företag och som har kämpat för att få fler kvinnor att söka sig till tekniska yrken, som Belinda Parmar och Sheryl Sandberg. Men personligen tror jag att förebilder även finns i vår vardag. Min förebild är min moster som är en riktigt modig kvinna, inget kan hindra henne från att nå sina mål. Ibland kan det kännas som om alla odds är emot en, men kan man verkligen veta det om man inte försöker?