volvo1600x610-176552-1141x416

Hyttutveckling för Volvo USAProduktutveckling Mekanik - Volvo Trucks

Altens arbete mot Volvo lastbilar bedrivs på en rad orter i USA med största kontoret i Greensboro, North Carolina. Idag arbetar ett team på 14 ingenjörer på utveckling av hyttkonceptet på plats i USA och i Sverige. Volvos lastbilshytt är utvecklad för att minimera luftmotståndet, uttrycket är en bonus. Den kilformade huven, strålkastare, de infällda dörrhandtagen, det strömlinjeformade solskyddet och de eleganta speglar. Varje detalj har utformats för att bidra till enastående aerodynamik runt VNM- hytterna.

SYFTE

Alten var med och utvecklade Volvos lastbilshytter för den amerikanska marknaden, interiört och exteriört.

På grund av kontinentens stora avstånd och nya hårdare miljökrav har fordon för den amerikanska marknaden stort fokus på en god bränsleekonomi. Detta gör att aerodynamiken på hyttens yttre så väl som utformningen av strömlinjeformade detaljer på karossen är extra viktig. Föraren spenderar stor del av sin dag i hytten och måste ha tillgång till en rad bekvämligheter samt anpassad körställning.

Alla yttre parametrar på hytten är optimerade för att minska luftmotståndet. Alla förbättringar, stora som små, påverkar bränsleförbrukningen på ett positivt sätt – det är därför viktigt att alltid lägga stor vikt även på detaljerna.

RESULTAT

Vid utvecklingen av Volvos VNM-hytt lade Alten stort fokus på aerodynamik och kom fram till en rad förändringar. Exempel på detta var en ny kilformad nos, strömlinjeformade backspeglar, nya strålkastare och infällda handtag. Allt detta ledde till förbättrad bränsleekonomi och ett nytt uttryck för tung fordonstrafik.

Man gav även föraren mer plats bakom ratten och ökade antalet inställningar av ratt och stol för en bättre arbetsposition.

optimized-series892x438vnm200720

Produktutveckling Mekanik

Idag bedrivs allt mer produktutveckling i virtuella miljöer. När datormodeller och simuleringar ersätter prototyper och fysisk testning blir utvecklingscyklerna både kortare och mer kostnadseffektiva. Dessutom blir det möjligt att fånga tekniska fenomen med större precision; något som även underlättar optimeringen av en produkts funktion och livslängd.